image
image
image
image
image
image
image
image

Kijárási korlátozások Húsvét idején! - FRISSÍTVE!

Miniszterelnök úr határozatlan időre meghosszabbította az érvényben lévő kijárási korlátozást. Döntésével összhangban, valamint annak érdekében, hogy a húsvéti hosszú hétvége idején is vigyázzunk a győriek egészségére, az alábbi intézkedéseket hozom.

Tovább

Országos tűzgyújtási tilalom

2020. április 10., péntektől országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább

Vásárcsarnok

az ünnepi nyitvatartás szerint április 10-én, pénteken zárva lesz, április 11-én szombaton 6 és 14 óra között lesz nyitva, április 12-én vasárnap és április 13-án hétfőn zárva lesz. Április 14-től keddtől újra a rendes nyitvatartás lép életbe...

Tovább

1000 maszk a buszvezetők részére

Szeles Szabolcs, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere 1000 darab FFP-2 maszkot adott át Volánbusz Zrt. győri telephelyvezetőjének, a győri autóbusz-vezetők részére. A maszkokat Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa ajánlotta fel a Győri Segély Alapnak.

Tovább

Adomány a kórháznak

A Győri Segélyalap Alcufer Kft.-től érkezett nagylelkű támogatásával tízezer darab FFP2 típusú maszkot kapott a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. A maszkokat örömmel fogadták az intézményben, a mennyiség akár hetekig kitarthat.

Tovább

Változott a kéményseprés rendje

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az ügyfelek és szakemberek egészségének megőrzése érdekében a március 17-e utáni időszakra meghirdetett társasházi sormunkáit teljes ellátási területén felfüggeszti és átütemezi. A kötelező ellenőrzésekre később kerül sor.

Tovább

Köztemetők nyitvatartása

A Győr-Szol Zrt. értesíti a látogatókat, hogy a fenntartásában lévő köztemetők az egészségügyi vészhelyzetre való tekintettel 2020. április 6-tól, hétfőtől 08.00 órától 17.00 óráig látogathatók.

Tovább

Helyi termékek a vásárcsarnokban

A húsvéti ünnepek előtt a győri vásárcsarnok őstermelői és kereskedői felkészülten várják a vásárlókat. Az érvényben lévő korlátozások mellett a létesítmény látogatható...

Tovább

Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleménye

Március 27-én panaszmentes állapotban, egy magán laboratóriumban, önköltségen, magamon is elvégeztettem a koronavírus RT PCR tesztet, amely negatív lett. Tekintettel arra, hogy a negatív teszt is akkor biztos, ha két vizsgálat erősíti meg, ezért március 31-én ismételten elmentem egy kontroll vizsgálatra. Ma este telefonon értesítettek a második vizsgálat eredményéről, amely pozitív eredményt mutat.

Tovább

Április 2: Győr is csatlakozik az Autizmus Világnapjához

Csatlakozva a kezdeményezéshez, Győr Megyei Jogú Város 2020. április 2-án, csütörtökön 19.45 órától, az autizmus színébe, „kékbe öltözteti” a Jedlik Ányos Hidat, valamint az Audi Aréna Győr épületét.

Tovább

Vágányzári hirdetmény

Vasúti közlekedési változások a koronavírussal kapcsolatban...

Tovább

Lezárult a 'Légy ott!' projekt

A programok az önkéntes tevékenységet, a generációk közötti együttműködést, közösségépítést, a családok és a társadalmi összetartozás erősítését szolgálták.

A Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület 100%-os támogatottságú pályázatot nyert el a Széchenyi2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében, EFOP-1.3.5-16-2016-00470 azonosító számon. A projekt időtartama 36 hónap volt, 2017. április 01-től 2020. március 31-ig, tehát a projekt március végén lezárul.

A „Légy ott! – Önkéntesség és közösségi élmény a találkozások városában, Győrben” projektnek már a címe is jelezte a célt: az önkéntesség és a társas kapcsolatok erősítése a város területén. Megvalósítására az Egyesület, amely a győri Önkormányzat WHO Egészséges Városok programjának civil hátterét biztosítja, 18.058.056,- Ft összegű támogatást nyert el.

A projekt elsődleges célcsoportja - a pályázati kiírásnak megfelelően - a 14-35 éves fiatalok, valamint a 60 éven felüli idősödő, illetve idős személyek voltak. A programok az önkéntes tevékenységet, a generációk közötti együttműködést, közösségépítést, a családok és a társadalmi összetartozás erősítését szolgálták. Az új közösségek a szabadidő tartalmas és aktív eltöltésén túl támogatást tudtak nyújtani a rászorulóknak, a társas kapcsolatokra vágyóknak és hozzájárultak a testi, lelki egészség megőrzéséhez.

A „Légy ott!” projekt keretében megvalósult tevékenységek

A nyitórendezvényen, az "Önkéntességért" Workshopon bemutatásra kerültek a különböző intézmények, civil szervezetek és a for-profit szektor önkéntesség terén meglévő jó gyakorlatai valamint közös gondolkodás folyt az önkéntesség elősegítésének lehetőségeiről.

A Fiatalok a Fiatalokért (kortárssegítő csoport) programban önként jelentkező középiskolás fiatalok kaptak felkészítést ahhoz, hogy kortársaiknak segítséget tudjanak nyújtani a korosztályt érintő kérdésekben.

Az Önkéntes Misszió program keretében többek között fiatalok által megtervezett és kivitelezett akciók valósultak meg állami gondoskodásban élő fiatalok számára, akiknek nagy élményt jelentett a programokon való részvétel.

Az Önkéntes Nagyi Szolgálat 2017 nyarán jött létre és folyamatosan működött a projekt ideje alatt, amelyben felkészítésen részt vett nyugdíjas önkéntesek heti rendszerességgel ügyeletet biztosítottak Család- és Gyermekjóléti Központ Sziget-kék Közösségi Tér épületében, ahol gyerekekre vigyáztak, élményt adó, kreatív tevékenységekkel, gondoskodó figyelemmel, így a szülők is kaptak lehetőséget saját dolgaik intézésére.

Az Idősek az Idősekért (Beszélgető Hálózat) program már 10 éves múltra tekint vissza, amely önkormányzati kezdeményezésként indult el. A projekt keretében az újonnan bekapcsolódó nyugdíjas önkéntesek képzésen vettek részt, ezt követően heti rendszerességgel látogattak egy-egy magányos, idős embert. Ez a mentálhigiénés szolgáltatás is folyamatosan működik, és minden évben van képzés, amikor be lehet kapcsolódni. Az önkéntesek számára havonta nyílik találkozási, feltöltődési, továbbképzési lehetőség a Generációk Művelődési Házában.

2017. június végén került először megrendezésre a „Randevú” párkereső program, a város első társkereső rendezvénye a Rómer Házban. Itt elsősorban annak a korosztálynak nyílt lehetősége az ismerkedésre, akiknek már véget értek a diákévei, a munka mellett kevesebb lehetőségük van erre. Az érdeklődők, párkapcsolati és stílus-tanácsadást követően több turnusban Villámrandikon vettek részt, végül zenés-táncos mulatsággal és érdekes kísérőprogramokkal zárult a rendezvény. Villámrandi eseményekre a projekt időtartama alatt többször sor került, ahogy rendszeresen voltak filmvetítések is, párkapcsolati témájú filmekkel. A Városháza Dísztermében pedig neves előadók részvételével, nagy érdeklődés mellett zajlott le egy önismereti, mentálhigiénés programsorozat, különböző párkapcsolati témákban.

A Női Információs Központ szolgáltatásait várandósok és párjaik vették igénybe csoportos tanácsadás keretében. A szakemberek közreműködésével különböző témákat dolgoztak fel, mint a szülés és az azt követő néhány hét történései, a családjogi szabályok, az anyatejes táplálás, a babaápolás, gondozás, valamint a családdá válás érzelmi oldalról történő megközelítése.

Gyalogló Klub indult a projekt vállalása szerint 3 városrészben, ahol heti rendszerességgel találkozhattak és gyalogolhattak együtt a közösségbe és mozogni vágyók. A projekt időszaka alatt, a növekvő igények miatt 8-ra bővült az önkéntesek vezetésével működő Gyalogló klubok száma, amelyek közül 7 Győrben és egy Győrújbaráton várja az egészségükért tenni vágyó nyugdíjasokat.

A másik mozgásprogram, a Szenior Táncklub is 3 csoporttal indult az idősödő és idős korosztály részvételével, de annyira népszerűvé vált, hogy már 7 Szeniortánc csoport működik négy városrész közművelődési intézményeiben. A projekt támogatásával valósult meg a tánccsoport vezetők képzése Budapesten, akik aztán önkéntesként vezették a csoportokat, hogy a résztvevők térítés mentesen vehessenek részt az örömöt, élményt, társas kapcsolatokat biztosító foglalkozásokon.

Az Unoka-Nagyi Sakkverseny a különböző generációkat ültette egy asztalhoz közös élményszerzésre. Több városrészben volt felkészítés és elődöntők, végül pedig egy városi döntő keretében mérhették össze tudásukat a családonként egy oldalon ülő unoka-nagyszülő párosok, a szülők biztatásával a hátuk mögött.

A több városrészben megvalósult „Közösségi Kemence” melege is több generációt gyűjtött maga köré közös ételkészítésre, kóstolásra, beszélgetésre.

A projekt munkatársai egy nagyszabású záró rendezvény keretében szerettek volna köszönetet mondani az önkénteseknek áldozatos munkájukért, valamint a támogatóknak, önzetlen segítségükért. Azonban, a járványhelyzetre tekintettel, különleges módon, 2020. március 31-én a projekt facebook oldalán (facebook.com/legyott) „Virtuális Zárórendezvény” keretében egy meglepetés köszönti azokat, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a három éves program.

Tovább

Javaslattételi felhívás

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése javaslattételi felhívást tesz közzé Városrész Szolgálatáért díjak 2020. évi adományozására: Adyváros, Bácsa, Belváros, Gyárváros, Gyirmót, Jancsifalu, Kismegyer, Likócs, Marcalváros, Ménfőcsanak, Nádorváros, Pinnyéd, Révfalu, Szabadhegy, Szentiván, Sziget és Újváros városrészekben.

Tovább

Húsvéti kedvesség

Több ezer húsvéti édességet osztott ki városszerte a tegnapi nap folyamán a Csoki Nyugat Kft., valamint Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a közelgő ünnep alkalmából.

Több ezer húsvéti édességet osztott ki városszerte a tegnapi nap folyamán a Csoki Nyugat Kft., valamint Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a közelgő ünnep alkalmából. Az édességből jutott a mentőszolgálat, valamint a katasztrófavédelem munkatársainak, a Xantus János Állatkert gondozóinak, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménynek és az idősotthonok lakóinak, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznak, valamint győri családoknak is. A csokoládékat Szeles Szabolcs, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere adta át.
Dr. Dézsi Csaba András polgármester úgy fogalmazott, „A kereszténység legnagyobb ünnepét idén rendhagyó körülmények között éljük át, bizonyos, hogy erre a húsvétra mindig emlékezni fogunk. Nem könnyű most a nagyszüleiket hiányoló gyermekeknek, az otthon helyt álló szülőknek, de különösen azoknak, akik a járvány miatt kénytelenek magányosan ünnepelni. Az önkormányzat apró figyelmességgel igyekszik egy kicsit szebbé tenni az idei húsvétot.”
„Az ünnep arról szól, hogy a hétköznapokból kiszakadva megálljunk, húsvétkor pedig Jézus áldozatára emlékezzünk. Most nekünk is áldozatot kell hoznunk azzal, hogy szűk körben ünneplünk, magunkért, családunkért, sőt, az egész emberiségért. Bízom benne, hogy ebben a tudatban mindannyiunk ünnepe örömtelibb lesz. Áldott húsvétot kívánok! - tette hozzá a polgármester.

 

 

Tovább

Tájékoztató szolgáltatásokról és nyitva tartásokról – Húsvét

Parkolás, piacok, vásárcsarnok, temetők, hulladékszállítás...

Tovább

Fűnyírás a városban

A Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési és kivitelezési igazgatóságának koordinálásában, a városüzemeltetési alapfeladatok ellátása részeként a kihirdetett egészségügyi vészhelyzetben is zajlik a városban a közterületi fűnyírás.

Tovább

Fertőtlenítés a közterületeken

A kritikus területek fertőtlenítése folyamatosan történik, mindaddig, amíg a közegészségügyi helyzet ezt megkívánja...

Tovább

Április 7: az Egészség Világnapja

A WHO Közgyűlése 2020-at az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évének” nyilvánította, amely egyben a 2020-as Egészség Világnap témája is.

Tovább

Húsvétkor zárva a hulladékudvar

A GYHG Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az üzemeltetésükben lévő hulladékudvarok a húsvéti ünnepek alatt 2020. április 10. - 2020. április 13. között egységesen zárva tartanak.

Tovább

Díjmentes közterületi parkolás

Nem kell díjat fizetni Győrben 2020. április 6-tól, hétfőtől a Győr-Szol Zrt. által üzemeltetett közterületi parkolóhálózatban. A rendelkezés a nem közterületi fizető parkolóhelyekre nem érvényes. A Jókai, Révai, Árpád és Vásárcsarnok parkolóházat, a Dunakapu mélygarázst, valamint a Tarcsay utcai piac parkolót továbbra is az érvényben lévő díjszabás szerint lehet igénybe venni.

Tovább

Az önkormányzat örömmel fogadja a Győri Szakképzési Centrumtól kapott textil szájmaszkokat

A Győri Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája és Kollégiumának szaktanárai a koronavírus járvány idején a digitális oktatás mellett textil szájmaszkok gyártásával is foglalkoznak.

Tovább

Teherkönnyítések Győrben!

Dr. Dézsi Csaba András polgármester öt fontos intézkedést jelentett be szerdán, köztük a szociális bérlakások és az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díjával, az idegenforgalmi adó mérséklésével és a vásárcsarnok bérleti díjainak csökkentésével kapcsolatban…

Tovább

Változik az óvodai beiratkozás rendje

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet miatt változik az óvodai, valamint az általános iskolai beiratkozás a 2020-21-es nevelési évre.

Tovább

Az újvárosi városrehabilitáció újabb üteme zárult le

Újabb üteme fejeződött be a 2013-ban indult Győr-Újvárosi szociális városrehabilitációnak. A most záruló II. ütem munkálatai 2017-ben kezdődtek meg, melynek során a Kossuth u. 31., illetve a Bercsényi liget 41. és Bercsényi liget 35. szám alatti társasházak újultak meg.

Tovább

Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleménye

Hétvégén elrendeltem a győri Városháza soron kívüli takarítását és fertőtlenítését. Győr Megyei Jogú Város jegyzőjének koronavírus tesztje pozitív lett. Jegyző úr állapota már tünetmentes, kórházi kezelést nem igényel, otthonában gyógyul.

Tovább