Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Változik a kerti hulladékgyujtés rendszere Győrben

A változás oka az, hogy megteremtődött a feltétele a kerti hulladékból a biológiailag nem lebomló anyagok kiválogatására. Ennek tudatában a tapasztalatok és lakossági jelzések elemzése után egyszerubb, jobban követhető és a lakók számára kényelmesebb gyujtési módot dolgoztak ki a szolgáltató szakemberei, amit az Önkormányzat decemberben jóváhagyott.

Jelentős változás, hogy nem kell a lakóknak lebomló zsákokat, kötözőanyagot vásárolniuk, mint eddig, hanem akármilyen zsákban kirakhatják, és bármilyen kötöző anyaggal átköthetik a kerti hulladékot. A lényeg az, hogy kézzel gyorsan és egyszeruen fel lehessen rakni az autó gyujtőterébe.
A szállítók rögzítik az ingatlan címét, ahová a kerti hulladékot kihelyezték, a mennyiséget, majd az elszállításról értesítést hagynak a helyszínen a közszolgáltatásra szerződött fél postaládájában. Azokkal a partnerekkel, - például társasház – akik az alapszolgáltatás díját a szolgáltatást igénybe vevők kérésére a lakóközösségek tagjai között felosztva térítik, a kertihulladék elszállításának árát  a szerződést kötő nevére és címére kiállított számla alapján térítettik meg. Fontos tudni, hogy a térítési díj megállapításánál minden megkezdett köbméter  egész köbméternek számít.

A Kommunális Szolgáltató az elszállítás után, a legközelebbi számlán külön sorban, a szállítás dátumának és mennyiségnek a megjelölésével tünteti fel a kertihulladék elszállításának díját, melynek ára köbméterenként 500,- Ft+20%áfa, azaz bruttó 600,- Ft. Az új rendszer azért lesz kedvezőbb a fogyasztókra nézve, mert ez előtt 268 Ft-ért – a lebomló zsákba rakva vagy egységnyi kötöző anyaggal átkötve – 60 liter kerti hulladékot lehetett elszállításra kitenni, most 600 Ft-ért 1 köbméternyit, ami 1000 liter. Időt és pénzt megtakarítva nem kell lebomló zsákot és kötöző anyagot vásárolni, mert a számlázás a teljesítést követi. 

A komposztálható kerti hulladékot járatterv szerint február 1-től április 30-ig kéthetente, május 1-től június 30-ig havonta gyujtik a szolgáltató munkatársai. A gyujtés menetrendjéről szóló tájékoztatót minden szerződött félnek a január végén postázott számlalevél mellékleteként küldték meg.

A Komszol felhívja a figyelmet arra, hogy az elszállításra szánt kerti hulladékot kézi rakodásra alkalmas formában – a nyesedéket kötegelve, a kaszálékot vagy kisebb növényi szárakat zsákban vagy egyéb módon csomagolva, a gyujtést megelőző napon kell az ingatlan elé kihelyezni.

A kertesházas és a hétvégiházas beépítésu övezetekben, így a Rabkertben a Hullám út – Lugas út kereszteződésében 2007. március 19-én, a Góré Dulőben a Berkenye út, Fasor út, Pándzsa töltés közötti területen 2007. március 26-án, a Fehérvári úti kiskerteknél a Sashegy-Akácfasor kereszteződésében és Győrszentiván kertvárosban a Barackos út-felüljáró melletti zöld területen lesz kertihulladék gyujtés. Az itt lakóknak, kertészkedőknek a gyujtést megelőző napon kell a kijelölt helyre szállítaniuk a kerti hulladékot.