Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

V. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny Győrben

A 2007. február 9-én, pénteken 15 órakor a győri Széchenyi István Egyetem VIP termében (Konferencia épület, I. emelet) kezdődő V. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen 10 hazai és 3 határon túli egyetem, főiskola gazdasági, üzleti képzést folytató kara, intézete 4-4 fős csapattal vesz részt – mondta el Scheer Noémi, a versenyt szervező Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium egyik vezetője. A hazai intézmények: Kodolányi János Főiskola, Budapesti Gazdasági Főiskola, Miskolci Egyetem, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Nyíregyházi Főiskola, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Tessedik Sámuel Főiskola. A határon túli egyetemeket a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Selye János Egyetem képviseli.

A pénzügyi problémára koncentráló helyzetelemzést, az ahhoz kapcsolódóan megoldandó feladatokat a pénteki megnyitó ünnepség után ismerhetik meg a csapatok. Az esettanulmány témája és az ahhoz kapcsolódó feladatok a verseny megkezdéséig természetesen titkosak. A feladat témája egy magyarországi vagy magyar vonatkozású pénzügyi probléma kreatív megközelítése és a megoldási javaslatok kidolgozása. A csapatok kizárólag a saját maguk által hozott könyveket, a szervezők által rendelkezésre bocsátott eszközöket, anyagokat használhatják a felkészülés során. Az elkészített esettanulmányokat, az ezeket bemutatandó számítógépes előadásokat az elméleti és a gyakorlati élet független és pártatlan szakemberei: cégvezetők, egyetemi oktatók és kutatók értékelik.

A Győrben 2003-ban rendezett I. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen egy felsőoktatási intézmény, maga a Széchenyi István Egyetem, 2004-ben Magyarország gáz- és olajipari óriásvállalata, a Mol Rt., 2005-ben a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gazdálkodása szolgált az esettanulmány alapjául. 2006-ban egy győri energetikai cég aktuális gazdasági helyzetének elemzése és a jövőbeli tevékenységére vonatkozó javaslatok kimunkálása volt a feladat. A témák sokszínusége is jól mutatja, hogy a sikeres szerepléshez nem elég csupán a tankönyvi tudás, itt valóban a versenyzők egyetemi tananyagon túlmutató ismereteire, valamint kreativitására és csoportos problémamegoldó képességére is szükség van.

A megoldási javaslatok kidolgozására szokás szerint szombaton kerül sor. Az írásban benyújtott dolgozatok közül a zsuri még aznap este kiválasztja azt a 8 csapatot, amely a megoldási javaslatát a vasárnap 9 órakor kezdődő döntőn, számítógépes prezentációval illusztrálva szóban is ismerteti. A megoldási javaslatok bemutatását követően a térség gazdasági életének ismert szakembereiből álló zsuri azonnal összeül, s meghozza döntését.

Az V. Győri Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny ünnepélyes eredményhirdetése 2007. február 11-én, vasárnap 13 óra 30 perckor a VIP teremben lesz. Az első helyezett csapat tagjai a HVG, az Európa Könyvkiadó értékes díjait kapják. A térség dinamikusan fejlődő gazdaságát reprezentáló több vállalat értékes jutalmat ajánlott fel a legeredményesebb csapatoknak.  

A verseny megszervezésének ötlete 2002-ben a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium két végzős hallgatójának, Dinnyés Róbertnek és Szabó Istvánnak a fejében fogalmazódott meg. A Széchenyi István Egyetem (SZE) Általános Közgazdaságtani, valamint Pénzügyi és Számviteli Tanszékének több oktatója az ügy mellé állt, s igyekezett minden támogatást megadni a hallgatóknak, illetve a főszervezővé vált Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumnak, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karnak. – számolt be Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.