image
image
image
image
image
image
image
image

Ünnepelt a megye és a város

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös ünnepségén megkoszorúzták Szent István szobrát, a megyei díszközgyulésen pedig átadták a kitüntető díjakat…

A szombati ünnepség a megye településeinek zászlós menetével kezdődött – a résztvevők a Vársétányhoz vonultak, ahol Szent István lovasszobránál helyezték el a kegyelet virágait. Ünnepi beszédet dr. Ottófi Rudolf, Győr város alpolgármestere mondott, aki részletesen megemlékezett a magyar állam megalapításáról, Szent István személyéről, tetteiről, a magyar nemzet születéséről.

Az alpolgármester Szent Istvánról úgy fogalmazott: „Mint uralkodó tudatában volt Isten előtti felelősségének. Lelkisége abban a ,,fejedelemtükörben'' is visszatükröződik, amelyet fiának hagyott hátra latin nyelven. Az akkori Magyarországon mindenképpen a legjelentősebb irodalmi alkotás. A mu pedig, amelyet ránk hagyott, ugyancsak méltán illethető e szavakkal: magyar és keresztény. Így van ez akkor is, ha e haza nem minden lakója vállalja a két jelző egyikét vagy másikát, netán mindkettőt szívesen elhagyná. Mégis megkerülhetetlen tény: Szent István király muve, amely nélkül se magyar ország, se magyar nemzet nem volna a Kárpát-medencében, a keresztény magyar állam volt.”

A koszorúzás után a Győri Evangélikus Öregtemplomban a történelmi egyházak közremuködésével ökumenikus igeliturgiát tartottak. Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész, az ELTE BTK professzora beszédében úgy fogalmazott: "Gyujtjük a mennyiséget, mellőzzük a minőséget. Az anyagnak, az anyagi világnak (olajnak, benzinnek stb.) mérhető ismérvei, tulajdonságai vannak, a szeretetnek, szolidaritásnak minősége van. Legyen fontos számunkra a család, a munkatárs, a barát és az ismerős. Túlélés helyett éljünk szépen, emberül, ne takarékoskodjunk a jó szóval, mosollyal, szeretettel, a jócselekedetekkel sem."

A megyei kitüntető címet és megyei kitüntető díjakat dr. Szakács Imre, a megyei közgyulés elnöke adta át a díjazottaknak.

A Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Címet Balla Ica színmuvésznő, Operett-Primadonna, a Gróf Széchényi Ferenc-Díjat Székely Imre a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács Munkaszervezetének vezetője, a Péterfy Sándor-Díjat Fazekas Ferencné a Soproni Tóth Antal Nevelési-Oktatási és Módszertani Központ igazgatója kapta.

A Dr. Kovács Pál-Díjat Horváth Győző nyugalmazott tanárnak, néprajzkutatónak, a Kormos István-Díjat Pintér Éva festőmuvész, grafikusnak, a Bauer Rudolf-Díjat Sosztarich Andrásnak a Soproni Modellező Klub tagjának ítélték oda.

A Dr.Petz Aladár-Díjat dr. Dézsi Csaba András a  Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, a Dr. Batthyány-Strattmann László-Díjat Libricz József a Nagylózsi Időskorúak Otthonának nyugalmazott igazgatója, a Dr. Csizmadia Andor-Díjat dr. Dóczy György Bősárkány- Maglóca és Tárnokréti Települések Körjegyzője vehette át, a Meller Ignác-Díjat pedig a Somogyi Elektronic Kft. kapta.

Augusztus 20-án délelőtt tartották a Bazilikában a kenyéráldással egybekötött püspöki szentmisét, amely után a győri püspökség és a "Ne-felejcs Polgári Egyesület" koszorúzási ünnepséget tartott a Boldogasszony-kőnél a Bazilika előtt. A programon ünnepi beszédet mondott Ottófi Rudolf alpolgármester.

A központi rendezvények alkalmával megyénkből is többen részesültek kitüntetésben. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát Szabó János Ferenc Tét város polgármestere, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát Szüts György tuzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelőzési osztályvezetője, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát Vanyus Attila Győr Sportigazgatósága sportigazgató-helyettese, Halbritter Mátyás a Győri Keksz Kft elnöke és Mondovics László Écs polgármestere, a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát Havasréti Ervinné, a Győri Nők Független Szervezete elnöke, a Népmuvészet Ifjú Mestere elismerést Jófeju Kinga győri csipkekészítő kapta.