image
image
image
image
image
image
image
image

Terményáldás tizenötödször

A hétvégén ismét virágba borult a Széchenyi tér, ahol mintegy harminc kiállító várta az érdeklődőket, színes programok szórakoztatták a kilátogatókat.

1993-ban húsz kertész indította útjára a rendezvényt, amelynek központjában a termények megáldása áll. A terményáldás mellett az ünnep keretében vásárt és kulturális fesztivált is tartanak, amely az idén sem volt másként.

A Labora Alapítvány által szervezett rendezvényen
a Széchenyi tér virágba burkolózott, és kívánatosabbnál kívánatosabb zöldségeket, gyümölcsöket sorakoztatott fel a látogatók előtt.

Németh Zoltán alpolgármester a terményáldásról úgy fogalmazott, „aki élt vagy járt vidéken, az jól tudja, hogy a gazdaemberek az aratás befejezésekor a friss búzakalászra és a föld más gyümölcseire papi áldást kértek, mert úgy látták: saját kezük fáradtságot nem ismerő munkája mellett Isten gondoskodására, óvó szeretetére is szükségük van a jó terméshez.”

Hozzátette, nem baj, ha még van egy olyan nap legalább az évben, amikor a gazdák és a termelők is ünnepelhetnek, ha már a földből élő embert annyi keseruség, olyan súlyos megélhetési problémák gyötrik, mint napjainkban. És jó volna az is, ha a terményáldás szívet-lelket gyönyörködtető ünnepségéből azt szurné le a városi ember, hogy a nagy bevásárlóközpontok polcain is érdemes a magyar termékeket keresni, hiszen mennyivel ízletesebb a magyar alma, a szilva, vagy éppen a burgonya, mint a spanyol vagy a brazil, vagy más messzi földről ide érkező termék.