image
image
image
image
image
image
image
image

Sikerrel zárta első kutatási évét a Jármuipari Regionális Egyetemi Tudásközpont

Eredményesen zárta első kutatási évét a Széchenyi István Egyetem keretein belül muködő Jármuipari Regionális Egyetemi Tudásközpont (JRET), melynek muködését a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a három éves kutatási program keretében (2006-2008) a jövőben is fenntartás nélkül támogatja. A konzorcium döntéshozó szervezete, az Irányító Testület ülésén a partnerszervezetek: a Rába Futómu Kft., a Borsodi Muhely Kft., a Sapu Bt. és a Széchenyi István Egyetem képviselői közösen értékelték a központ első éves munkáját, s egyeztettek a következő év céljairól, teendőiről.

- A központ első éves tevékenyégének súlypontja a kompetencia fejlesztés volt. Ennek kiemelt céljai, a kutatási témákhoz kapcsolódó átfogó ismeretek megszerzése és a kutatási infrastruktúra létrehozása, a kutatási és vizsgálati tesztkörnyezet kialakítása, valamint az erre alapozott kezdeti kutatási eredmények elérése maradéktalanul teljesültek – mondta el dr. Czinege Imre egyetemi tanár, az irányító testület elnöke.

Az egyetemen és a partnervállalatoknál igényes környezetben létrejöttek a teljes konzorcium fejlesztéseit kiszolgáló geometriai méretellenőrző, anyagvizsgáló, szimulációs és technológiai laboratóriumok, amelyeknek korszeru muszerei és gyártóberendezései a térség legigényesebben felszerelt vállalati laboratóriumaival egyenértékuek. A korszeru eszközpark muködtetésére - hat főállású kutató munkatárs felvételével, valamint egyetemi oktatók bevonásával - a kezdetektől jelentős szellemi kapacitást koncentrált a tudásközpont.

A második évben a központ célja a fejlett kutatási infrastruktúrára és szakértelemre támaszkodva a konzorcium szoros együttmuködésével megvalósuló, gazdaságilag hasznosítható kutatási eredmények és új alkalmazások létrehozása. A harmadik évben ezek továbbfejlesztésével nemzetközi szinten is jegyzett új eljárások és berendezések fejlesztésének megvalósítása szerepel a tervekben.

2007-ben a szervezet kiemelt figyelmet kíván szentelni a tehetséggondozásnak, azaz a tehetséges egyetemi hallgatók felkutatásának, ötleteik támogatásának és a kutatásba történő folyamatos bevonásuknak. A konzorciumi partnerek a sikeres első éves együttmuködés folytatásaként újabb közös projektek indítását tervezik. E projektek megvalósításához a partnerek felkészültek az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetendő gazdaságfejlesztési és humánerőforrás-fejlesztési operatív programok forrásainak közös fogadására, lehívására. – közölte Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.

A testületi ülésen a partnerszervezetek ugyancsak hangsúlyos célként fogalmazták meg a jövőben az AUTOPOLIS, valamint a Tudásközpont lehetséges kapcsolódási pontjainak definiálását, a projekt megvalósítása kapcsán történő folyamatos egyeztetést és a közös aktív fellépést.