Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Saját magát rabolta ki a postás

P. Zoltán 30 éves büntetett előéletu postai kézbesítő a Győri Rendőrkapitányságon tett feljelentést, amely szerint január 22-én dél körül Győrött, a Bástya utcában, az egyik lakóház kapualjában valaki megtámadta, hátulról a derekához érintett ismeretlen eszközzel elkábította, amitől a feljelentő elveszítette az eszméletét. Ez alatt az elkövető a kézbesítőtáskából kiemelte a festékpatronnal ellátott kézbesítői pénztárcát és abból eltulajdonított mintegy 1.400.000,-Ft. Készpénzt. A buncselekménnyel okozott kár: 1.412.363.-Ft., míg P. Zoltán 8 napon belül gyógyuló könnyu sérüléseket szenvedett.

A rendőrség a helyszíni szemle során nem talált érdemi bizonyítékokat. A férfi későbbi nyilatkozataiban már az elektromos sokkolót nevezte meg mint támadó fegyvert. A rendőrség leellenőrizte a férfi telefonjának híváslistáját is, amely az esetet megelőző időre kettő hívást rögzített, a testvéréét P. Tamás 20 éves, büntetett előéletu győri lakosét, valamint barátjáét K. Richárd 17 éves győri lakosét. Őket tanúként hallgatta ki a rendőrség.

A három férfival szemben – a beleegyezésükkel – poligráfos vizsgálatot végeztek, amely a „ nem mond igazat „ eredménnyel zárult. A nyomozás során kiderült, hogy a férfi testvére összeveszett élettársával. A korábbi élettársat tanúként hallgatták ki, aki elmondta, tudja mi történt a sógorával. P. Tamás 400.000.-Ft. készpénzt kapott megőrzésre a rablás időpontját pár órával megelőzően P. Zoltán kézbesítőtől azzal, hogy őt később úgy is kirabolják.

A rendőrség megbizonyosodott arról, hogy a rablás nem történt meg, helyette nagyobb értékre elkövetett sikkasztás megalapozott gyanújával állnak szemben. Végül mindhárom férfi részletes beismerő vallomást tett, és további társtetteseket is megneveztek.

A valóságban tehát az önrablást saját maguk – és tettestársaik – tervelték ki, megszervezték, és lebonyolították a buncselekményt. A később a rendőrség látókörébe került Ifj. J. László 25 éves győri lakos - aki P. Zoltán feleségének édestestvére - felvetésére K. Richárddal közösen fogalmazták meg az imitált rablótámadás gondolatát.

P. Zoltán elmondása szerint félve a sokkoló káros hatásaitól az ügybe ez idáig be nem avatott testvérének, P. Tamásnak 400.000.-Ft. készpénzt adott át, kizárólag megőrzésre azzal, hogy ha vele valami történne, azt fordítsa a családjára. Ezután P. Zoltán telefonon értesítette a készenlétben álló K. Richárdot, aki az előzetes megbeszélés szerint felszerelkezett az elektromos sokkolóval, majd kerékpárral követte a postai kézbesítő munkáját végző P. Zoltánt. Miután meggyőződtek arról, hogy nem látja őket senki, a pénzt átadta K. Richárdnak, aki szemmel is látható sérülést okozott barátjának. P. Zoltán a kapualjban a levélküldeményeket, majd némi váltópénzt szétszórt a földön, rablás látszatát keltve elrendezte és bejelentést tett a rendőrségen rablótámadás miatt.

A rendőrség öt személy ellen sikkasztás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, míg P. Zoltán ellen hatóság félrevezetése gyanúja miatt is eljárás zajlik.