image
image
image
image
image
image
image
image

Parti Nagy Lajos: Ibusár Huszarett - zenés dráma

Július. 14-én, délután 15:00 órakor mutatják be Parti Nagy Lajos: Ibusár Huszerett - zenés drámáját a Széchenyi téren.

Előadja:        Arrabona Diákszínpad
Zenei vezető: Szemenkár Mátyás
Rendezte:      Framkó Katalin

Sárbogárdi Jolán jegykiadó az ibusári vasútállomás jegypénztárában.
Koros hajadon, elhervadt falusi nebáncsvirág, aki viszolygással vegyes szánalommal tekint környezetére, annak férfiállományára. Vágyai meddők, fölfelé törekvése reménytelen. Amikor megismerjük, már régtől egy illúzió világában él. Hosszú ideje dédelgetett álma, hogy író lesz, zenés színpadi muvek ünnepelt szerzője.

A történet két szálon fut. Az egyik Sárbogárdi Jolán ibusári MÁV jegykiadó magányos életének egy napja, a másik Jolánnak Kleisermann Mihály jegyvizsgálóval (szerelmével, mukedvelő zeneszerzővel) közösen szerzett Bajkhállóy huszármente címu hazafias operettjének története. A főhős, Amália hercegkisasszony megmenti a hazát, s ezáltal teljesülhet be szerelme Bajkhállóy Richárd huszárkapitánnyal.
Sárbogárdi Jolán életéből hiányzik a boldogság. Harminc éves. Mihály, a nagy szerelme három éve elhagyta. Arra vállalkozik, amire csak a giccs: ha a valóság oly kilátástalanul sivár, hogy már eszményítve sem képzelhető el, akkor ezt a valóságot ki kell iktatni. Helyébe kerül egy valami, egy operett.
Sors és operett találkozása pedig csak az őrületben, a normalitásból való kilépés pillanatában lehetséges.