image
image
image
image
image
image
image
image

Megnyílt a Tech4Auto jármuipari gyártástechnológiai konferencia

A Széchenyi István Egyetem két legjelentősebb kutatási szervezete, a Jármuipari Regionális Egyetemi Tudásközpont és a Jármuipari, Elektronikai és Logisztikai Kooperációs Kutató Központ kétnapos konferenciáján 23 előadás hangzik el.

A 2007. szeptember 20-21-én az egyetem laborépületében megszervezett Tech4Auto rendezvénysorozat keretében két, egymáshoz szorosan kapcsolódó, Győr és régiója jövőjét, fejlesztési irányait és lehetőségeit alapjaiban meghatározó terület kapott hangsúlyt. A Tudásközpont kutatási aktualitásainak bemutatása mellett a Jármuipari, Elektronikai és Logisztikai Kooperációs Kutatóközpont három éves muködése során megvalósult közös vállalati-egyetemi kutatási programok eredményeiről számolnak be a központ vállalati partnerei.

A téma aktualitása, a győri egyetem ipari partnereinek és társintézményeinek érdekeltsége adta az apropót, hogy a szervezők ez évben a konferencia keretében külön szekciót szentelnek az AUTOPOLIS Nyugat-Magyarországi Fejlesztési Pólus programnak. A 2007-ben megnyíló európai uniós forrásokra jó eséllyel startolhatnak mind a régió intézményei, mind pedig az autóipari gyártók és beszállítók. Kiemelten elsőbbséget élveznek a partnerségben megvalósuló projektek. A szervezők a rendezvény keretében - vezető politikusok, illetve a régió érintett szakembereinek meghívásával - lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy a látogatók kézzelfogható, aktuális információkat kapjanak a közeljövőben meghirdetendő, jelentős forrásokat megmozgató pályázati lehetőségekről.

A szakkiállítás keretében a Széchenyi István Egyetem ez évben felújított laborépületében mintegy 32, elsősorban az észak-dunántúli régióból érkező kiállító, illetve laborbemutatók várják az érdeklődőket.

A konferencián Borkai Zsolt polgármester „Az Autopolis szerepe Győr integrált városfejlesztési stratégiájában” címmel tartott előadást. Kifejtette,  napjainkban, Győrben az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény a 2007-13-as uniós tervezési ciklus forrásainak megnyílása. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy városunk lakosai, vállalkozásai számára kínálkozó lehetőségek ismeretében a forráslehívás harcában minél nagyobb hatékonysággal és tudatossággal vehessünk részt. Éppen ezért üdvözli a Széchenyi István Egyetem kezdeményezését a Tech4Auto kiállítás és konferencia keretében történő eszmecserét.

A polgármester előadásában hangsúlyozta, elég a nagy, komplex európai rendszerben egyetlen gyenge láncszem, és a kudarc elkerülhetetlen. Ezért az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy ebben a rendszerben a tőlünk elvárható maximális gondossággal felkészüljünk a fejlesztési források fogadására. A siker csapatmunka eredménye lehet.

Mint mondta, a város költségvetési forrásainak felhasználása, a konkrét akcióterületek meghatározása során igen nagy súllyal kell számításba venni, hogy a helyi adóforintok a lehető legnagyobb uniós és magán forrást vonzzák a városba. Ez egyrészt saját érdekünk, másrészt Brüsszel elvárása is, ahol a szétosztott eurók jövedelemtermelő képességét kiemelt figyelemmel kísérik. „Ezért látom elengedhetetlenül fontosnak egy olyan Integrált Városfejlesztési Stratégia kidolgozását, mely nem csak a kulturális örökségek megőrzése és bővítése, a fizikai környezet rehabilitációja, de a gazdasági növekedés erősítése, a vállalkozási kedv és a foglalkoztatottság előmozdítása révén tudja Győrt erényei és nem csak egy kormányhatározat passzusai révén a térség fejlődési póluspontjává emelni.”