image
image
image
image
image
image
image
image

Magas ózonkoncentráció Győrött!

Tájékoztatjuk Győr Megyei Jogú Város lakosságát, hogy a megyeszékhelyen 2007. július 17-én, kedden három órán keresztül 180 mikrogramm feletti köbméterenkénti ózont mértek, a városi mérőállomás felszerelése óta a legmagasabb értéket.

A hosszan tartó napsütés és csekély légmozgás következtében megemelkedett a felszínközeli ózon koncentrációja városunkban. A kipufogógázokból a napsugarak hatására keletkező ózon panaszokat okozhat a légúti betegségekben szenvedőknél, például szem-, orr- és toroknyálkahártya-irritációt, köhögést, fejfájást.
Ózonból az egészségügyi határérték 120 mikrogramm, ám ennél az értéknél nyolc órán keresztül kell magasabbat mérni.

Felhívjuk Győr Megyei Jogú Város polgárainak figyelmét, hogy különösen az idősebbeknek, a gyerekeknek és az érzékenyebb embereknek tanácsos a déli órákban, kora délután az elkövetkező napokban is otthon maradniuk.

Az UV-sugárzás is rendkívüli módon megemelkedett, s emiatt az eddig ajánlott 11 és 15 óra helyett 11 és 16 óra között – lehetőség szerint – ne tartózkodjanak erős napfényen és kerüljék a napozást!

Ha az időjárási körülmények nem változnak, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy még a héten a legmagasabb szintet, az úgynevezett riasztási határértéket is meghaladhatják a mért koncentrációk.

240 mikrogramm koncentráció esetén az érintett településen intézkedések elrendelése szükséges. Ilyen feladata ózon miatt Magyarországon önkormányzatoknak még nem volt. Amennyiben Győrben ekkora mértéku ózonriadó elrendelése válik szükségessé, arról azonnal tájékoztatjuk a város lakosságát!

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében:
Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester