image
image
image
image
image
image
image
image

ETO Ünnep: Legendákat köszöntöttek

A Rába ETO 25 és 24 évvel ezelőtt is megnyerte a magyar labdarúgó bajnokságot. A bajnokokat szombaton délelőtt a Richter teremben köszöntötték, délután pedig már mérkőzést játszottak az egykori legendás játékosok. A város és az ETO vezetése ünnepséggel, a klub labdarúgói győzelemmel köszöntötték a zöld-fehér aranycsapatot…

A délelőtt folyamán sporttörténeti kiállítás nyílt a Richter terem aulájában. Molnár Péter sportigazgató a megnyitón elmondta, 25 évvel ezelőtt több mint száz gólt lőtt és magyar bajnok lett az ETO, ami abban az időben vidéki csapattól szinte csodának nevezhető. Nem véletlen, hogy futball-láz uralkodott a városban, a lelátók zsúfolásig teltek, és sokan a mai napig kívülről fújják a kezdő tizenegyet. Ennek a csodás időszaknak a tárgyi emlékeit állították ki a Richter teremben.

A megnyitó után kezdődött az ünnepi musor, amelynek elején rövid összeállítást láthattak a vendégek azokból a felejthetetlen filmkockákból, amelyek a nagyszeru sikerek emlékét őrzik. Pálfalvi Gábor, a szervező bizottság vezetője köszöntőjét egy szállóigévé vált mondattal kezdte: „Nem győzhetnek le bennünket!”. Az idézet természetesen Verebes Józseftől, a mágustól, a Rába ETO vezetőedzőjétől, az egykori sikerek kovácsától származik, aki egymást követő két esztendőben is a csúcsra vezette legénységét. Pálfalvi Gábor a színpadra szólította Borkai Zsolt polgármestert, Tarsoly Csabát, az ETO elnökét, Kisteleki Istvánt, az MLSZ elnökét, Szániel Jánost, az ETO egykori elnökét, Verebes József egykori vezetőedzőt és az ünnepség sztárvendégét, Arie Haant, a VB ezüstérmes holland labdarúgót, aki egykoron a Standard Liége színeiben szerepelt a Verebes-legénység ellen.

Borkai Zsolt ünnepi köszöntőjében Minarek Ede mosodást, a Csabagyöngye futballcsapatának tulajdonosát idézte a mára klasszikussá vált Régi idők focija címu filmből: Kell egy csapat!
És lett egy csapat! „Kovács, Csonka, Hlagyvik, Mile, Magyar, Póczik, Hannich, Burcsa, Szabó, Szentes, Hajszán és a többiek. És volt egy varázsló, akarom mondani egy mágus ennek a csapatnak az élén, akit Verebes Józsefnek hívtak. Ezek a kiváló sportemberek elérték azt, hogy negyedszázada igazi futball-láz tombolt Győrben. Újra sikk volt ETO-meccsekre járni, mert fényesen ragyogott az ETO csillaga. Hétről hétre roskadásig megteltek Közép-Európa legszebb stadionjának lelátói, átlagban 17-18 ezer néző szurkolt a csapatnak, amelynek a találkozóira nemcsak Győrből, de a határon túlról és számos más városból is szép számmal érkeztek a focikedvelő nézők. Mert tényleg élmény volt ETO-mérkőzésekre járni, mert valóban ünnep volt minden perc, amikor az ember nyomon követhette ennek a fantasztikus bajnoki menetelésnek a stációit.„ (Borkai Zsolt köszöntőjének teljes szövegét itt olvashatja!)

Az ünnepségen Borkai Zsolt polgármester és Tarsoly Csaba az ETO elnöke adta át a jubileumi emlékérmeket az ETO bajnokcsapatai játékosainak és vezetőinek. Verebes József nevénél a közönség hosszasan felállva tapsolt, így köszönve meg az egykori sikereket. Szániel Jánosnak és Verebes Józsefnek Győr város ezüst emlékérmét is átadták. Verebes József a közelmúltban Borkai Zsolt polgármester és Tarsoly Csaba klub-elnök idítványozására a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Délután a stadionban folytatódott az ünnepség. Az egykori aranycsapat bevonulását természetesen vastaps fogadta, de a szurkolók méltóképpen fogadták a magyar öregfiúk válogatottat is. Az ünnepségen megemlékeztek az ETO 1963-as bajnokcsapatáról is. Borkai Zsolt polgármester köszöntője után kezdődhetett a nagy összecsapás (a kezdőrúgást Arie Haan végezte el), és a közönség ismét a pályán láthatta az egykori kedvenceket. És a játékra ezúttal sem lehetett panasz, szebbnél-szebb megoldásokat láthattunk a bajnokoktól. Azért a válogatott sem muzsikált rosszul, így a mérkőzés vége 3-3 lett.

Az ünnepségre az ETO jelenlegi játékosai tették fel a koronát, hiszen Brnovic, Bajzát, Bogdanovic és Bank góljaival, nagyszeru játékkal 4-1-re győzték le a Fehérvár együttesét.

A Rába ETO 1981-82-es bajnokcsapatában pályára lépett: Burcsa Győző, Csonka Gyula, Füzi Géza, Glázer Róbert, Gyurmánczi Attila, Hajszán Gyula, Hannich Péter, Hlagyvik Gábor, Hornyák Béla, Kiss Csaba, Koltai István, Kovács László, Magyar Lajos, Mile Sándor, Onhausz Tibor, Palla Antal, Pardavi Károly, Póczik József, Szabó Ottó, Szentes Lázár, Szijártó László.

A Rába ETO 1982-83-as bajnokcsapatában pályára lépett: Burcsa Győző, Csonka Gyula, Hajszán Gyula, Hannich Péter, Hlagyvik Gábor, Kovács László, Magyar Lajos, Mile Sándor, Póczik József, Rezi Lajos, Szabó Ottó, Szentes Lázár, Szepesi László, Szijártó László, Turbék István, Vági János, Varga József, Wunder András.