image
image
image
image
image
image
image
image

Borkai Zsolt polgármester a pólusprogramról

Az MSZP pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy véleményük szerint a program Győrben leállt, pedig éppen most kellene gyorsítani rajta. Borkai Zsolt elmondta: „Megértem aggódásukat, ki kell, hogy mondjuk az új városvezetés is aggódik a pólus programért, és köszönettel vesszük, hogy felhívják a jelenlegi városvezetés figyelmét a pólus program történelmi lehetőségére. Arra a lehetőségre, amely halasztást nem turő folyamatos munkát igényel, a pólus városok részéről.  Igen, ezzel tisztában van a mostani városvezetés is, és ennek megfelelően teszi a dolgát.”

A polgármester hozzátette, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a kormány is ezt teszi-e akkor, amikor a kormánypárti képviselők a megvalósítás fázisáról beszélnek, miközben a pólus program szervezeti rendszere sem alakult ki teljesen, a szaktárcák utasításokra várnak a megvalósítás operatív kérdéseit illetően. „Kimondható tehát, hogy a pólus program folyamatorientáltsága még nincs abban a mederben, amikor megvalósulásról beszélhetnénk.”

A polgármester aggodalmát fejezte ki azért is, mert bár a kormánypárti képviselők a program elindulásakor még 100 milliárd forintos forrásról beszéltek, Kóka János miniszter győri látogatásán már csak 60 milliárd forintos forrás elkülönítéséről nyilatkozott. „Ezek szerint történelmi lehetőségünk a program kezdete óta 40 milliárd forinttal megrövidült?” – tette fel a kérdést a polgármester, aki a kekszgyár ügyével kapcsolatban kifejtette, a demonstráció alkalmával a gazdasági miniszterhez intézett kérdésekre a mai napig nem kaptak választ, és a szocialista képviselők sem képviselték a város érdekeit a parlamentben.

Az MSZP az új fejlesztések elindítását is hiányolta. Erre Borkai Zsolt reagálásában elmondta, az előző városvezetés a fejlesztéseik nagy részét hitelből finanszírozta, melynek megvalósítása is hitelből folytatódik majd a jövőben. Az MSZP szerint mára kiürültek azok a szervezetek, amelyeknek a pólus program megvalósításában kellene dolgozniuk. Szerintük ma egyetlen ember van, aki ezzel foglalkozik. A polgármester válaszul elmondta, „az új városvezetés a pólus programért felelős kétszemélyes Korlátolt Felelősségu Társaság létszámát valóban csökkentette egy szocialista politikussal, de a városháza részéről megerősítette több szakértővel is, akik a lebonyolításban tevékenykednek majd.”

Végezetül hozzátette: „Nem gondolhatják komolyan, hogy tétlenkedünk. A  pólus projektben résztvevő projekt gazdákkal együtt kíváncsian várjuk a miniszterelnök és kíséretének látogatását, lesznek kérdéseink, amelyekre választ várunk, nem csak ígéreteket. Valóban közös érdekünk, Győr fejlődése, ezért kérem vállaljanak tevékeny részt, hogy  meg tudjuk mutatni hol és hová tart Győr a program megvalósítását illetően.”