image
image
image
image
image
image
image
image

Bemutatkozott Nagy Viktor a színház új igazgatója

A csütörtöki közgyulésen döntöttek arról, hogy július 1-től Nagy Viktor lesz a Győri Nemzeti Színház igazgatója. A direktor április 18-án, pénteken a szokásos városházi sajtótájékoztatón mutatkozott be…

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester a tájékoztatón elmondta, nagy hálával és köszönettel tartozik Forgács Péternek, aki gazdaságilag stabilizálta a színházat, és egy sikeres évadott hozott létre. Köszönete kifejezése mellett további pályafutásához sok sikert kívánt.

Az alpolgármester kifejtette, korábban a szakértő bizottság meghallgatta a jelölteket, és szakmai döntése alapján Nagy Viktort javasolta, amit az OKSB megerősített. Ezután döntött a közgyulés a színházrendező mellett.

Nagy Viktor elmondta, nagy örömmel pályázta meg a győri színház igazgatói posztját, mert úgy látja, a Győri Nemzeti Színház egy olyan struktúrájú színház, amely nagyon megfelel a habitusának.

Mint mondta, a győri intézményben nagy hagyományai vannak a komolyzenei és könnyuzenei előadásoknak, amelyek hozzá is közelebb állnak, bár korábban prózai darabokat is rendezett. Hozzátette, éppen egy olyan komplex színházban szeretett volna dolgozni, mint amilyen a győri.

Nagy Viktor:

Születési év:
1954. Dombóvár

Tanulmányok:
1968 – Pécsi konzervatórium
1973 – Liszt Ferenc Zenemuvészeti Főiskola – zenetanárképző szak
1983 – Színház- és Filmmuvészeti Főiskola – színházrendező szak

Munkássága:
A rendezői diploma megszerzése után, 1988-ban a Madách Színházhoz szerződött, ahol prózai és zenés darabokat rendezett. Nevéhez a következő magyar musicalek ősbemutatói fuződnek: Doctor Herz, Mária Evangéliuma, Isten pénze, Will Shakespeare.
Ezzel egyidejuleg opera előadásokat rendezett a Magyar Állami Operaházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
1990-ben több hónapot töltött a „Goethe Institut” ösztöndíjával Berlinben, a Deutsche Operben, ahol többek között Götz Friedrich mellett a Lohengrin próbafolyamatában vett részt.
1991-ben felkérést kapott a Magyar Állami Operaház főrendezői beosztására, melyet három éven át töltött be, közben rendezett és tanított a Színház- és Filmmuvészeti Főiskolán.
Ebben az időszakban több operát állított színpadra Magyarországon és külföldön, többek között a Carmen-t Stuttgartban, az Aida-t a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Nevéhez fuződik a több mint tíz évig játszott budapesti Ring színrevitele, a Wozzeck, az Adriana Lecouvreur, a La Cenerentola, a pécsi Szöktetés, a Faust és sok más opera bemutatója. Egyik diplomamunkáját a Tosca-t a Magyar Állami Operaház a mai napig is musorán tartja.
2006 tavaszán Szörényi Levente: Árpád népe címu misztikus operájának ősbemutatóját rendezte.
Rendszeres vendégrendezője az Újvidéki Színháznak, ahol musicaleket állított színpadra (Sztárcsinálók, Hair, Chicago, Szép új világ).