image
image
image
image
image
image
image
image

Bemutatják Európa jövőjét: Győrbe költözik az Alkoss Kéket! kiállítás

A versenyen 12-18 éves diákok indulhattak, feladatuk olyan kreatív alkotások elkészítése volt, amelyek kifejezik gondolataikat, véleményüket Európa jövőjével kapcsolatban. A kiemelt témák között idén a Római Szerződés 50. évfordulója is szerepelt.

A felhívásra közel 300 pályázat érkezett, ami önmagában is jelzi, hogy a magyar fiatalok érdeklődést mutatnak uniós állampolgárságuk iránt, és aktívan részt kívánnak venni az Európai Unió képének formálásában. A fiatalok 3-5 fős csoportokban, 12 muvészeti ág egyikében, kreatív eszközöket használva készíthették el alkotásaikat.

A döntőben a következőképpen alakult a csapatok végső sorrendje:
1.      helyezett - 1. DÍJ: 1250 euró:„Kéklagúna” csapat - Fekete István Általános Iskola, Ajka
1.      helyezett - 1. DÍJ: 1250 euró: „OM Kreatív” csapat – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Muvészetoktatási Intézmény, Debrecen
3. helyezett:– 3. DÍJ: 500 euró – „Greenpeas” csapat – Berzeviczy Gergely Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvu Külkereskedelmi Szakközépiskola, Budapest
Különdíj - 500 euró: „Zöld békák” csapat – Lackner Kristóf Általános Iskola, Sopron

Mint azt Szucs Tamás, a zsuri elnöke is kiemelte, az országos verseny döntőjébe jutott muvek mindegyike kiemelkedő alkotás, amely átgondoltan, muvészi alapossággal mutatta be az Európai Unió különböző értékeit. A pályázat alakulását áprilistól nyomon lehetett követni a Sulinet oldalán, most azonban élőben is megtekinthetők a legjobb alkotások. A résztvevők egységesen magas színvonalat képviseltek, ezért a kiállításon nem csupán a döntőbe jutott csapatok képviseltetik magukat, hanem az összes kiállításra érdemes pályamunka megszemlélhető.

A kiállításnak a Duna Plaza első emeleti terasza ad helyet augusztus 1-jétől 23-áig. A kiállítás ezt követően Győrbe költözik, ahol a Győr Plazában láthatja a közönség a muveket augusztus 24-étől szeptember 13-áig. Az Európai Unió mindig is fontosnak tartotta, hogy közelebb hozza az állampolgárokhoz az uniós eszméket, és most a látogatók mindezt a magyar diákok elképzelésein keresztül ismerhetik meg.