Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A vizes élőhelyek világnapja

Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot.

Az egyezményt aláíró országok száma mára 116-ra emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer.

Az egyezmény az egyik legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás a vízimadarak élőhelyeiről, legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése, fenntartható vagy bölcs hasznosításuk elősegítése.

Magyarországon jelenleg 23 hazai vizes élőhely található a Ramsari Jegyzéken, összesen 180 000 hektár kiterjedéssel. Ide tartoznak tavak, mocsarak, szikes tavak, lápok, holtágak, folyószakaszok, nedves rétek, halastavak.

A Gyirmóti Általános Muvelődési Központ 2007. január 26-án vetélkedőt rendezett a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából. A vetélkedőn közel száz tanuló vett részt. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól Keseru Balász vízvédelmi főelőadó tartott előadást „Vízvédelem" címmel.

A vizes élőhelyek világnapjának történetéről, fontosabb állomásairól az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság honlapján olvashat bővebben.