image
image
image
image
image
image
image
image

A város sikeresen értékesítette Rába-részvényeit

A frakciók vezetői és a polgármester október 3-án közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város értékesítette Rába-részvényeit. Az ebből származó bevétel meghaladja a 2 milliárd forintot…

A sajtótájékoztatón részt vett Borkai Zsolt polgármester, Simon Róbert és Ottófi Rudolf alpolgármesterek, Dézsi Csaba András a Fidesz, Eredics Imre az MSZP és Sík Sándor a KDNP frakcióvezetője.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, a Rábából való részesedésből 2006-ra 7 százalék feletti részvénycsomag maradt az új városvezetésre, amivel érdemi befolyást nem tudnak, tudtak a vállalatra gyakorolni. 2007 tavaszán a város közgyulése úgy döntött, hogy értékesítse a város a maradék részvénycsomagot, és bevételi minimumként a bevált gyakorlat szerint, 180 napi átlagárat kell figyelembe venni. Akkor - 2007 április 17-én -  a részvényeket  1546 Ft–os árfolyamon jegyezték a tőzsdén, de úgy ítélték meg, hogy amíg az árfolyam nőni fog, érdemes kivárni.

2007 szeptemberére a korábbi árfolyamhoz képest már jelentősen 2000 forint felé emelkedett a napi árfolyam, a tárgyalások során azonban az értékesítő brókercég csak 2000 forintra kapott ajánlatot. Múlt csütörtökre rendkívüli közgyulést hívott össze a polgármester, hogy a közgyulés megtárgyalja, elégséges-e a 2000 forintos ajánlat, és nem lenne-e kedvezőbb mégis a részvényeket a tőzsdén eladni. A közgyulés szinte egyhangúlag, a 2000 forintos ajánlati minimumot elfogadta, tartva az árfolyamkockázatoktól. A város azonban újabb, előbb 2050, majd 2100 forintos ajánlatokat kapott.

A polgármester kifejtette, a helyzet tisztázására legalkalmasabbnak és legtisztábbnak egy eladói aukció mutatkozott, már 2100 forintos induló árról. Végül tegnap délelőtt 2150 forintos részvényáron elkelt a város maradék, mintegy 7,2 százalékos Rába részvénycsomagja. Ez a pakett 968.850 darab papírt tartalmazott Az eladást az Equilor brókercég intézte, a vevő pedig a KBC volt.

Borkai Zsolt hangsúlyozta, így több mint 2 milliárd forint bevételhez jutottunk, majd 150 millióval többhöz, mint amit a csütörtöki közgyulés alsó határként megszabott. „Úgy gondolom, hogy jó gazda módjára járt el a város, nem elkótyavetyélve vagyonát, hanem kivárva a megfelelő pillanatot, anélkül, hogy túl nagy kockázatot vállalt volna.” A tavaszi közgyulési döntés idején elfogadott minimum árhoz képest közel hatszáz millió forinttal járt jobban Győr városa.

Eredics Imre örömtelinek nevezte az együttmuködést, amely az üggyel kapcsolatban kibontakozott a frakciók között. Hozzátette, a városnak most sikerült meglépnie azt, ami régóta szükséges volt, és ami már az előző ciklusban a törekvések között szerepelt.

Dézsi Csaba András ugyancsak üdvözölte a szélesköru konszenzust, és hozzátette, továbbra is hasonló együttmuködésre törekednek. Kifejtette, a tőzsdei elemzések szerint az eladási ár jóval felülmúlja a részvények valós értékét, ezért jó üzletet csinált a város.

Sík Sándor hangsúlyozta, a frakciók, képviselők közösen elemezték a helyzetet a döntés előtt. Köszönetet mondott a polgármesternek, amiért az utolsó pillanatban sikerült mintegy 150 milliós plusz bevételt szerezni a tranzakció kapcsán.

A bevételt a város az egyeztetések után az aktuális fejlesztéseire fordítja majd.