Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

A statisztika oktatás tudományos muhelyei Győrben

A bemutató február 6-án, kedden 17 órakor lesz a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár 3. emeleti klubjában (Győr, Baross G. u. 4.). A Központi Statisztikai Hivatal a Történeti statisztikai tanulmányok sorozat 9. köteteként adta ki a győri egyetemi oktató tanulmánykötetét. A „Szemelvények Győr szellemi életéből”alcímu kötetet dr. Nemes Erzsébet, a KSH Könyvtárának igazgatója, dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója és dr. Szekeres Tamás rektor mutatja be.

Győrben a statisztika oktatása 1802-ben kezdődött, amikor a Királyi Akadémia Pécsről visszaköltözött a városba. A képzés megszervezője Molnár János volt, majd Beke Farkas és Kmety András lett az akkor latin nyelven oktatott tárgy tanára. Deák Ferenc ez időben, 1819-21 között volt az akadémia hallgatója.

A reformkorban új és régóta várt lehetőségeket adott a magyar nyelven történő oktatás. Ebben a küzdelemben Ramóczy Valérián és a későbbi akadémikus Konek Sándor tanárok tevékenysége vált meghatározóvá. Az ő tanítványuk volt Kautz Gyula, aki később tagja lett a Magyar Tudományos Akadémiának, s főkormányzóként több éven keresztül irányította a Magyar Nemzeti Bankot.

A Győri Királyi Jogakadémia történetének 1868-ban kezdődő harmadik időszakában Mariska Vilmos, Pisztóry Mór, Zorn Vilmos és Horinka Imre tevékenysége fémjelezte a statisztika tárgy oktatását. Ebben az időszakban tanult az akadémián Ráth Zoltán, aki később neves statisztikus, akadémikus lett. A Győri Királyi Jogakadémia statisztika tanárainak pályája a (buda)pesti, a bécsi, a pozsonyi és a kolozsvári tudományegyetemeken teljesedett ki.

A győri jogakadémiai megszunését követően közel száz évvel, 1990-ben indult a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézményében a közgazdász-, majd 1995-ben a jogászképzés. Az akkori Közgazdasági Fakultás megszervezője, első igazgatója a statisztikus Kupcsik József professzor volt. Az önálló Statisztika Tanszék 1998-ban jött létre Ferenczi Zoltán vezetésével, s 2006-tól a Regionális-tudományi és Közpolitika Tanszék részeként muködik.