image
image
image
image
image
image
image
image

„Szülőföldünk” megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat

A  „Szülőföldünk” megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat eredményhirdetését és díjkiosztóját augusztus 16-án, csütörtökön tartották a Megyeháza dísztermében. Győr város különdíját dr. Ottófi Rudolf alpolgármester adta át…

A csütörtöki rendezvény rövid musorral kezdődött, hiszen a díjkiosztó gála egyben az egyesület Szent István napi ünnepsége is volt.

A meghívottakat Jászberényi Ferencné, a „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke köszöntötte, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítségükkel hozzájárultak a pályázat eredményes lebonyolításához.

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyulés elnöke köszöntő beszédében elmondta, a honismereti pályázat az egyik legszebb megyei hagyomány, amit ápolni, és folytatni kell. A honismereti munka jelentőssége, hogy megtanítja muvelőjének környezetünk, hagyományaink, kultúránk tiszteletét, szeretetét. A pályázatok nemzeti kulturális örökségünk egy szeletét mutatják be.

Az elnök kifejtette, megyénkben rendkívül sikeres és eredményes a honismereti munka, ami nagyban köszönhető az egyesületnek, és az elnök-asszonynak. Szakács Imre gratulált a munkákhoz, mint mondta, a pályázók segítségével letunt szokások, elfeledett mesterségek, régi történetek elevenedhetnek meg.

A „Szülőföldünk” Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete – a megyei önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával – több mint három évtizede szervezi és koordinálja a megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázatot. Az idei, 32. alkalommal meghirdetett pályázatra ismét szép számmal érkeztek felnőtt, ifjúsági és általános iskolás pályamunkák az elhivatott és lankadatlan érdeklődésu és szorgalmú pályázóktól.

A 104 benyújtott pályamunkából 80 volt értékelhető, azaz díjra, könyvjutalomra vagy oklevélre érdemes. Helytörténeti kategóriában 49, néprajzi témában 21, fotó kategóriában 6 fő vehetett át tárgy- és könyvjutalmat. (26 felnőtt, 50 ifjúsági, 4 általános iskolás.)

Győr város két különdíjat ítélt oda, az egyiket „A kisbácsai mukedvelő ifjúság története” nyerte el, amelyet Takács Istvánné készített, míg a másikat „Nagyapám, a lómészáros – egy osztrák iparoscsalád története Magyarországon” címu pályázatért Keglovich Ferencné - Braunsteiner Zita vehetett át.

Győr-Moson-Sopron megye különdíját, a „megyei nagydíjat” Németh Krisztina, a győri Kazinczy Ferenc gimnázium tanulója vehette át benyújtott pályamunkájáért (Családtörténet III. címmel).

Az általános iskolások mezőnyében Birkás Róbert, Csizmadia Bianka, Szabó Bettina és Németh Ivett - Emlékek Nyomában c. - , valamint a Darnózseli Honismereti Szakkör tagjai (Bogár Péter, Bokros Dávid, Fazekas Eszter, Hatos Norbert, Horváth Eszter, Hujber Kitti, Kállai Vivien, Kovács Angéla, Kovács Eszter, Michna Tamara, Pap Dóra, Sághy Ágnes, Takács Réka, Tonomár Balázs, Varga Balázs, Varga Balázs) – Megőrzött emlékezet-helytörténeti adatgyujtés a honismereti szakkörben c. - vehették az ifjúsági díjat.

Néprajz ifjúsági kategóriában ifjúsági díjat kapott Vachtler Péter – Paraszti munkák falumban, Bakonyszentlászlón c., Németh Krisztina – Családtörténet III. c., és Hegedus Fanni – Kertkultúra, kerítések és kapuk változása Pinnyéden c.

Helytörténet ifjúsági kategóriában ifjúsági díjat vehetett át Kalmár Bence – Bemutatom városunk – Fertőd – büszkeségét: dr. Faragó Mihályt c. Botló Bálint – A Győr-Pér repülőtér történetéből c. Kéry Anita – Az Öntésmajori kisvasút története c. Murányi Hajnalka – A Magyaróvári vár és az Agrártudományi Egyetem közös múltja c. Nyőgér Gábor – Fejezetek családom történetéből c. Szentpáli Áron Zsolt – A magyar szőlő és gyümölcstermesztés változásai … a Nyugat-dunántúli régióban… c. Lendvai Patrícia – A Győri Futár /1990/ története c. Gősi Veronika – Kovács Bernadett – Tettük, amit tennünk kellett, - 1956 október 23 – november 4. Acsalag c. Horváth Eszter a Győr-Moson-Sopron megyei lótartás és lovassportok rövid történeti áttekintése c.  Wischy Gergely – 1956 soproni eseményei a sajtóban és egy szemtanú visszaemlékezéseiben. ill, Volt egyszer egy csapat… a soproni jégkorongsport története 1959-1966.

Fotó kategória
III. díj: Gasztonyi Varga Zsuzsanna – Brennbergbányai képek c.
II. díj: Lőrincz Tibor – Egy pillantás a Káptalandombra c.
I. díj: Harsányi Attila – Győr-Gyárvárosi tornyok c.

Néprajz felnőtt kategória
III. díj: Neuberger Béláné-Nagy Margit – Családtörténet – A halászi Nagy-család c. és Galgóczi Imréné – A Schmuk-származásúak Halásziban – Képes családtörténet c.
II. díj: Dombi Alajosné – Falumúzeum és Tájház született Felpécen c. és Fuzfa Ottó – Az abdai Paraszt utca a 20. század első felében c.
I. díj: Stipkovits Jánosné – Mit mesélnek a temető fejfái Horvátkimlén c. és Áderné Bárdossy Éva – Zubbonytól a kobakig, - a kapuvári parasztviselet c.

Helytörténet felnőtt kategória
III. díj: Korcz Antalné – A Halászi Napköziotthonos Óvoda története c. és dr. Karácsony István – Szigetköz egyház- és neveléstörténete c.
II. díj: Baksa Péter – Út a feledésbe? Bajomi /Bátori/ Miklós kálváriája c. és Keglovich Ferencné - Braunsteiner Zita - „Nagyapám, a lómészáros – egy osztrák iparoscsalád története Magyarországon” c.
I. díj: Takács Istvánné - A kisbácsai mukedvelő ifjúság története c. és Hárs József – Tuzvész a franciák árnyékában – Az 1808 július 19-22-24-i soproni tuzvészek története c.